MENY CLOSE

Om Syskonstödet

Syskonstödet är ett stöd för biologiska barn i familjehem. Syftet är att skapa en känsla av sammanhang och delaktighet, och att erbjuda någon att prata med om de tankar och känslor som uppstår när ett nytt syskon kommer in i familjen. Syskonstödet är ett initiativ genom Räddningsmissionen med stöd från Allmänna Arvsfonden.

”För ett par år sedan hade vi några familjer som var nya i sina uppdrag och barnen i familjehemmen tyckte att det var utmanande. I samtal med dessa barn, eller tonåringar rättare sagt, insåg vi att de brottades med liknande frågor och funderingar. Då funderade vi på om vi inte skulle låta ungdomarna från de olika familjerna träffas. Vi bjöd in dom till en träff, men vi visste inte riktigt hur samtalen skulle landa och vad det skulle bli av det. Men det blev ett så fint och givande möte!

Det visade sig att de hade väldigt stort utbyte av varandra. De bytte tankar och känslor och upplevelser. Där och då var det någon som sa: detta är så bra, varför får inte alla det här?

Då väcktes en tanke hos oss att vi kanske ska göra någonting som fler kan ta del av. Så ansökte vi om pengar från Allmänna Arvsfonden och kunde starta det projekt som nu är Syskonstödet.”

Annika Leckström, familjehemskonsulent på Räddningsmissionen och projektledare för Syskonstödet

Tack till alla medverkande!

I detta är projektet har barnen och ungdomarna haft en central roll. Jag vill rikta ett särskilt stort tack till er barn och ungdomar som på ett så generöst och ambitiöst sätt delat med er av er klokhet och era viktiga erfarenheter. Utan era kunskaper, förslag och synpunkter hade detta material inte blivit en bråkdel så bra som det är idag! Tack Kajsa, Josef, Jakob, Arvid, Josefin, Grace, Karin, Emiliya, Arvid, Edvin, Hilda och Livia.

Ett stort tack vill jag även ge till er i referensgruppen med vuxna experter som bidragit med er gedigna kompetens och klarsynthet i detta projekt. Tack Ingrid Höjer, Monia Sunesson, Anna Forum, Lars Lilled, Héléne Kjellman, Jenny Axebrink, Malin Lindholm, Ragda Al Idani.

Tack också till Allmänna Arvsfonden som gjort hela projektet möjligt.

Slutligen vill jag tacka reklambyrån FAB Agency för det stora engagemang och allt det arbete ni lagt på detta fina material.

Annika Leckström

Frågor och svar kring familjehem

Josefins familj blev familjehem när hon var sexton år. Livia och Hilda har också haft ett placerat syskon, precis som bröderna Arvid och Edvin. Emilia har själv har varit ett familjehemsplacerat syskon.

I fem korta filmer kan du höra deras tankar, reflektioner och känslor kring olika saker gällande familjehem. Familjehemssekreterare Raghda och psykolog Malin reder också ut en del begrepp kring hur socialtjänsten jobbar och hur man kan se på situationen ur ett psykologiskt perspektiv.

Kanske kan detta hjälpa dig som har eller ska få ett placerat syskon!

Till filmerna

Har du frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta oss!

syskonstodet@raddningsmissionen.se