MENY CLOSE

För dig som har eller ska få ett placerat syskon

Här kan du få veta mer om vad det kan innebär för dig när din familj blir familjehem. Du får svar på vanliga frågor, praktiska tips på hur man kan få det att funka, och ta del av berättelser från andra som är eller har varit i din situation.

Vad är ett familjehem?

När ett barn inte längre kan bo hemma hos sin ursprungsfamilj behöver socialtjänsten hitta ett nytt hem åt det barnet. I Sverige vill vi helst att barn ska få bo och växa upp i en familj snarare än på ett boende. Ett barn kan bli omhändertaget och placerat av olika anledningar. Ofta har man varit med om jobbiga saker i sin ursprungsfamilj och behöver därför kärlek, omsorg, trygghet och personer som finns där över tid.

Hur blir det för mig?

När man får ett nytt syskon kan det lätt kännas som att allt kretsar kring det placerade barnet, speciellt i början. Även om många tycker att den första tiden med det nya syskonet är rolig och spännande, kan det såklart också kännas ensamt och ovant. Att det tar ett litet tag att finna sig till rätta i den nya familjekonstellationen är varken ovanligt eller konstigt.

Hur blir det för min familj?

Att ta emot en ny person i sin familj kan såklart göra att saker hemma inte känns och fungerar precis som innan. Det är vanligt att man som familj går igenom olika faser när man blir familjehem. Faserna kan vara olika långa och kommer inte alltid i samma ordning för alla familjer. Ibland hoppar man över någon fas och ibland går man tillbaka till en fas som man tidigare varit i. Här kan du läsa mer om fem vanliga faser som familjer som blir familjehem går igenom.

Hur är det att vara familjehemsplacerad?

Ett barn som placeras i ett familjehem har ofta varit med om jobbiga och ibland skrämmande saker i sin egen familj, som våld och missbruk. Därför kan ett barn som familjehemsplacerat vara ledset och oroligt i början. Att veta lite om hur det kan vara för barnet som flyttar in hos kan göra det lättare att förstå varandra den första tiden.

Hur fungerar socialtjänsten?

Att bli familjehem innebär att man också får kontakt med socialtjänsten. Socialtjänsten är en myndighet som har ansvar för invånarna i kommunen. De hjälper till exempel personer som saknar inkomst, personer i missbruk och barn som inte har det bra hemma. Här kan du få lära dig mer om vilka olika socialsekreterare som jobbar med familjehem och familjehemsplacerade barn.

Tips!

Här har vi samlat tips och tankar från andra barn och ungdomar och har eller har haft ett placerat syskon, och som kanske kan vara till hjälp för dig och din familj.

Fiktiva situationer (diskussionsunderlag)

Som familjehem möter man många utmaningar och man kan såklart inte förbereda sig på allt. Men att prata igenom olika scenarion som skulle kunna uppstå, och hur man som familj kan hantera dessa, kan hjälpa om man skulle hamna i en liknande situation på riktigt. Här hittar du ett antal fiktiva situationer som du kan använda som diskussionsunderlag när du pratar med dina föräldrar, en socialsekreterare eller någon annan som du har förtroende för.

Berättelser

Det kan vara skönt att läsa om andra som gått igenom liknande saker och känslor som en själv. Här hittar du berättelser från andra barn och är eller har varit familjehem.

Knas hemma

Hos våra kompisar Knas Hemma kan du lära dig mer om hur det är att vara placerad i ett familjehem. Knas Hemma arbetar med att påverka, utbilda och sprida kunskap om barn och ungdomar med erfarenhet av placeringar.

Frågor och svar kring familjehem

Josefins familj blev familjehem när hon var 16 år. Systrarna Livia och Hilda och bröderna Arvid och Edvin har också placerade syskon. De berättar om hur det varit för dem att vara familjehem. Emilia har själv varit ett familjehemsplacerat syskon och hon berättar om hur det var för henne att flytta in i en för henne helt ny familj.

I fem korta filmer kan du höra tankar, reflektioner och känslor kring olika saker som hänger ihop med att vara familjehem. Familjehemssekreteraren Raghda och psykologen Malin delar också med sig av sin kunskap om hur socialtjänsten jobbar och hur man kan se på situationen i familjehem ur ett psykologiskt perspektiv.

Kanske kan detta hjälpa dig som har eller att ska få ett placerat syskon att förbereda dig eller förstå din egen situation lite bättre!

Till filmerna

Har du frågor eller funderingar? Välkommen att kontakta oss!

syskonstodet@raddningsmissionen.se