MENY CLOSE

Fiktiva situationer (diskussionsunderlag)

Ett familjehem möter många utmaningar och allt kan man inte förbereda sig på. Här finns ett antal dilemman eller situationer som kan uppstå i ett familjehem. Kanske känner du igen dig? Använd dem som ett diskussionsunderlag och prata med dina föräldrar, er socialsekreterare eller någon annan som du har förtroende för.

#1 – Lögner

Det placerade barnet som bor hos er ljuger ofta, och skyller ifrån sig. Nu har hen sagt att du gjort sönder TV-kontrollen och att du skyller på hen. Dina föräldrar blir irriterade på dig, och tycker att du inte skulle skylla ifrån dig på det viset. Vad gör du då?

#2 – Orättvisa

Det är jul och ditt placerade syskon får väldigt många julklappar. Dels får hen från sin biologiska mamma, men också från dina släktingar. Det verkar som att de köper mer till hen för att de tycker synd om hen. Du blir ledsen och besviken. Vad gör du?

#3 – Irriterade föräldrar

Din mamma och pappa är ofta irriterade och stressade, och de har börjat tjafsa mer än vanligt. Du är orolig för att de skall orka, att de skall skilja sig eller att ditt nya syskon ska behöva flytta igen. Vad gör du?

#4 – Hemlisar

Ditt nya syskon berättar för dig i förtroende att hen varit utsatt för en hemsk sak och säger att du absolut inte får berätta det för någon. Det känns som en svår sak att ha hemlig och du tror att någon vuxen egentligen skulle behöva veta detta. Men du vill ju inte svika ett förtroende. Vad gör du?

#5 – Känslor

Livet som familjehem pendlar, ibland känns det roligt och du är stolt över vad ni gör som familj. Ibland blir du jättearg och ledsen för att det känns orättvist, eller för att barnet är jobbigt. Du känner många olika känslor, det växlar och du kan känna dåligt samvete över att det emellanåt är så himla jobbigt. Vad tänker du om det?

#6 – Stökigt hemma

Ibland är du så irriterad för att ditt nya syskon skriker eller slåss så du drar dig undan. Det är enklare att vara på ditt rum eller sticka hem till kompisar, fastän du egentligen skulle vilja hänga i soffan med din mamma eller pappa en kväll. Vad tänker du om det?

#7 – Möte med soc

Du vet att det skall vara soc-möte om ditt nya syskon i morgon. Du känner en gnagande oro för vad soc skall bestämma denna gång. Du har tidigare varit med om att placerade barn fått flytta hem, fastän det inte känns som att det är riktigt bra där hemma. Vad gör du då?