MENY CLOSE

Hur blir det för min familj?

När man blir familjehem är det vanligt att man går genom olika faser. Här går vi igenom fem olika faser som många familjehem känner igen sig i, även om alla familjer såklart är olika. Faserna kan vara olika långa och följer inte alltid en speciell ordning. Ibland hoppar man över en fas och ibland går man tillbaka till en fas man tidigare varit i. Det kan vara skönt att tänka på att även om familjehemsliver känns jobbigt under en period så blir det oftast lättare med tiden.

Äventyrsfasen

Äventyr är ju spännande, men kan också vara läskigt, man vet ju inte vad det handlar om eller vad som ska hända. Men det kan också vara pirrigt och nervöst på ett positivt sätt. Vem är det här barnet som kommer hem till mig och min familj?

”Innan min nya syster flyttade till oss, så tyckte jag att det var väldigt läskigt. Jag kände ju inte henne. Jag hade träffat henne en gång innan hon stod i vår ytterdörr med sin resväska. Nu skulle jag bo med någon nu som jag egentligen inte visste så mycket om.”

Förälskelsefasen

När man är förälskad så pirrar det i kroppen, det är mycket som är spännande och som man vill utforska. Så kan det vara när man lär känna varandra, man kommer på att man har samma intressen och kanske samma musiksmak och idoler. Den här fasen är härlig att vara i.

”Jag minns första gången hon var hos oss. Jag var väldigt förväntansfull och nervös. Vi hoppade mycket studsmatta och hon var väldigt glad. Det gjorde mig lättad, det kändes som att hon trivdes.”

Vardagsfasen

Vardagsfasen är precis vad den heter, man kommer in i vardagen igen. Om det har varit spännande och mycket känslor innan så kommer nu vardagen ikapp. Läxor, skola, träning och kompisar. Även om livet är lite annorlunda så är det nu vardag igen, med rutiner och vardagsfix.

”Vardagen blev annorlunda när vi fick en ny medlem i familjen. Några saker ändrades vid matbordet. Eller, egentligen förändrades det mesta.”

Friktionsfasen

Friktionsfasen är den fas där saker och ting kanske blir lite jobbiga. Man bor så tätt inpå varandra, så det är inte så konstigt om det uppstår konflikter om vem som ska ha badrummet först eller vad det nu kan vara. En lite jobbigare fas, men helt naturlig, precis som det är i en familj.

”Det kunde absolut bli konflikter mellan mig och mitt nya syskon. Även om det tog lite tid innan vi faktiskt vågade bråka med varandra. Jag tror till och med att det kan vara nyttigt och viktigt att bråka med sitt nya syskon, som en del av relationsbyggandet.”

Teamfasen

I den här fasen har man lärt känna varandra och förstår varandra bättre. Alla har hittat sina roller i familjen. Det kan vara okej att bråka med varandra, men det finns också en förståelse för varandra.

”När hon hade bott hos oss ett tag, så märkte man att hon började slappna av mycket mer. Hon utvecklades som person och växte in i vår familj.”

Hur blir det i min familj? Vanliga faser ett familjehem kan gå igenom

I den här filmen går vi igenom de olika faserna som man kan gå igenom som familjehem. Psykolog Malin berättar.